Tuesday, June 17, 2008

om frågors natur och FRA-frågans karaktär

Alliansen är så allierad att den inte lär bli omvald.

Det vi ser är steget från den berömda partipiskan till allianspiskan, eller blockpiskan.

Statsminister Reinfeldt har gjort morgondagens beslut till den fråga som ska visa att alliansen har förmågan att hålla ihop. Den interna retoriken tycks argumentera risken att inte bli omvald om man inte kan agera som en enhet.

Jag säger att det är tvärtom: Om alliansen står som en enhet i denna fråga – mot demokratin i princip och den allmänna opinionen i praktik – så lär de knappast bli omvalda i nästa val. Frihetliga väljare är mer än lite besvikna. Representativ demokrati borde väl ändå någonstans i djupet av lydelsen betyda att de folkvalda bör representera folkets röst.

”Ibland måste man kompromissa”, är ett annat av Reinfeldts argument. Omvänt; ibland måste man inte kompromissa. Ibland kan man inte kompromissa. Ibland bör man inte kompromissa.

Jag kan trösta tvivlande allians-riksdagsmän med att det finns sjukt många andra frågor att kompromissa med. Smärre frågor. Frågor där man utövar demokrati, snarare än att äventyra den.

Fundera ett slag över vilka frågor du personligen vägrar att kompromissa med – vägrar att bli uppköpt för! För min egen del handlar det om några frågor som rör det mest fundamentala i människosyn och samhällssyn. Frågor som sitter i hjärtat och smärtar i kroppen när de äventyras. En sådan är mitt nej till dödsstraff. En annan är mitt ja till yttrandefrihet. Det är den sistnämnda i kombination med integritetsbejakandet som får mig att utbrista i ett hjärtskärande NEEEJJJ till FRA-lagen.

Att minimera en fråga som i själva verket rör fundamenten för demokrati till simpel kompromissgenererad demonstration av blockenighet är fel. Fel vald fråga.

Att vår statsminister gjort paradnummer av FRA-frågan, för andra syften än den handlar om, är dåligt. Ett dåligt val.
-----------------------------------------------------------
På liknande tema, läs Johans och Jimmys inlägg.

2 comments:

Anonymous said...

Börjar inte bloggvärlden bli lite väl kaxig nu med (om man får kalla den så) FRA-framgången?? Det talas om nyval och fälla regeringen. På en fråga!!

Vidare är det ju självklart att vi bloggare och facebookare är mot FRA. Men vad tycker folket?? Är vi folket?? Om det blev omröstning för eller mot FRA så är jag inte säker på att vi hade vunnit. Därmed är frågan om den makt som bloggvärlden fått verkligen är så demokratisk egentligen??

Från en sann FRA-hatare. Don't think otherwise..

Anonymous said...

Ulf,

du lyfter viktiga frågor!

Visst det handlar om en fråga - men inte vilken som helst: en som rör viktiga fundament som demokratin vilar på.

"Men vad tycker folket?? Är vi folket??" Jag har tänkt till dagarna sedan jag skrev detta inlägg och får instämma med dig. Det är det tyckande Sverige, eller det opinionsbildande Sverige, som är emot FRA-lagen. Det flesta människor jag känner tycker ingenting i frågan, känner knappt till att frågan varit på tapeten...

"Därmed är frågan om den makt som bloggvärlden fått verkligen är så demokratisk egentligen??" Svårdefinierat... Vad är demokratiskt? Och var befinner sig makten?

Jag tror att mkt av den samhälleliga och politiska debatten har förflyttat sig till bloggosfären. Däremot tas fortfarande de politiska besluten i riksdagen, kommunfullmäktige etc. Däremellan råder något slags vaakum. Ett svårdefinierat vaakum.

Jag håller med om att det behöver diskuteras.

Tack för inspel Ulf. Hoppas allt fint m dig! Nu ska jag återgå till - u know what - mina kära listor :)