Vissa människor är särdeles intressanta att följa över åren och genom livsvalen. Jerry Silfwer är en sådan person och vad kan passa bättre än att uppmärksamma honom på hans födelsedag. Vi växte upp på samma ö längs Norrlandskusten - en lugn oas i jämförelse med de snabba impulser Jerry idag lever i, med och för. Efter avslutade kommunikationsstudier vid Mittuniversitetet inledde Jerry sin PR-karriär i Stockholm, där han jobbade på Spotlight PR och Springtime PR innan han rekryterades av Whispr i New York där han nu arbetar som Executive Digital Strategist.
Jerry är ett lysande och inspirerande exempel på hur man kan bygga sitt personliga varumärke via sociala medier. Detta har han gjort i samklang med att frikostigt låta sina läsare/följare ta del av alltifrån skarpa trendspaningar till djupare analyser. Han är grundare av Nordens första PR community; PR of Sweden. Dessutom författar han Sveriges främsta PR-blogg Doktor Spinn och visar att det kan göras framgångsrikt i tider då bloggen som kommunikationskanal börjat ifrågasättas i den myriad av olika sätt vi kommunicerar på. Bloggen har sedemera utvecklats till att också välkomna NYC-publiken. Du kan följa honom dagligen på Doktor Spinn.
Nu är det snart ett år sedan jag mottog utmärkelsen Årets Kommunikatör. I veckan lunchade jag med Kristina Cohn Linde, MiG's fantastiska VD, och återlämnade vandringspriset som ska förberedas till nästa mottagare av titeln. Mycket spännande! I samband med Dagens Media-mingel den 29 september och MiG's Guldfrukost den 30 september koras Årets Kommunikatör såväl som Årets Säljare och Årets Marknadsförare.
I en intervju på sida 18 i MiG Aktuellt [2010:4] kan du under rubriken 'Kreativitet en framtidsfråga' läsa om min syn på kunskap och kommunikation, samt om min resa från blyg norrländsk tös till Årets Kommunikatör.
Göteborg. 'Är Kulturkalaset värt miljonerna hämtade från skattepengar?' Den frågan ställde GP till John Armbrecht och mig. Se gårdagens utgåva, 18 augusti, sida 8 del 1. Göteborgs stad satsar i år 10 miljoner och Västra Götalandsregionen satsar 2 (medan övriga sponsorer bidrar med 8).
Kulturen är, generellt sett i Sverige, lägre prioriterad än andra politikområden. Delvis därför att vi glömmer att tala om dess livgivande funktion och stora betydelse för människans och samhällets välmående och utveckling. Jag kan tycka att detta är ett lågt belopp för att markera kulturens värde för staden genom att "gratis" erbjuda ett kulturellt smörgåsbord åt folket. Samtidigt är det en tillräckligt stor summa för att fundera över vilken nytta pengarna hade gjort om de skänkts åt stadens fria aktörer. Om Kulturkalaset blir ännu bättre på att lyfta fram nya lokala förmågor kan det ge spin off-effekter som räcker längre, tänker jag... För att ge ett exempel hade jag gärna sett att det nystartade Göteborgsbaserade bandet Freekok,med potential att slå stort internationellt, hade fått exponering på någon av Kulturkalasets större scener.
Medan skattepengar spenderas på Kulturkalaset finns det givetvis också vinnare i monetära termer. Enligt den sedvanliga enkät som arrangören Göteborg & Co genomförde i samband med förra årets festival så genererade festivalbesökarna 148 miljoner kronor i form av intäkter som främst tillföll stadens restauranger, affärer, krogar och caféer. Som John Armbrecht påpekar så är de stora vinnarna av Kulturkalaset synonymt med aktörer som inte bidrar till festivalen.
Jag får ibland frågan 'Vad är framgång?'. Då svarar jag:
Framgång är för mig att leva sin passion.
Under morgonens läsning trillade jag över dessa vackert formulerade ord av Janesh Vaidya:
"När du använder kärleken i ditt inre sökande finner du din medfödda talang. När du älskar med din talang blir den ditt yrke och när du för in kärlek i ditt yrke blir det din passion."
Foto: Malin Barrling / Bonnier
Orden är hämtade ur boken 'Ayurveda för ditt sinne' - en utav två böcker av Janesh Vaidya utgivna av Bonnier. Den andra heter 'I det sista regnet'. Jag förkovrar mig nyfiket i båda. Vaidya kommer från Kerala i Indien och är en hänförande kombination av ayurveda-läkare, föreläsare, krönikör och författare. I all sin tänkvärdhet gästar han Göteborg i veckan. Fredag den 12 augusti klockan 12 kan vi lyssna till honom på Stadsbiblioteket.
Janesh Vaidya fångade först min uppmärksamhet då vi delar synen på livet som en trädgård och livsföringen som ett trädgårdsmästarskap. Eller vad sägs om hans följande ord och uppmaning:
"Lyckan är som en fjäril; den kommer och går i ditt liv, Lyckan är som en fjäril, den stannar aldrig kvar i sinnet Var uppmärksam på ditt sinne Var en trädgårdsmästare Var en ständig trädgårdsmästare i livet."