Thursday, May 08, 2008

discovery – den ’goda’ flytten

Discovery – den ’goda’ flytten
vs
Disruption – den ’onda’ flytten

Tankar jag tänkt förut, men lagt på hyllan, som handlar om anledningar till våra ’flyttar’, anledningar till våra mer drastiska rörelser. Det som händer i Burma nu aktualiserar givetvis dessa funderingar. Jag funderar över de två extremerna: den frivilliga (goda) flytten kontra den ofrivilliga (onda).

Känslan för den nya platsen avgörs i stor utsträckning av din inställning, som i sin tur bestäms av syftet för flytten. Åker du främst till något eller från något? Jag tänker börja med den godartade flytten. Upptäcksfärden:

Jag låter Peter illustrera exempel. Träffade honom som hastigast för några månader sedan. Ni vet, personen som råkar springa förbi, men ändå stannar upp för ett slag. Det vill säga; jag träffade Peter just innan han satte sig på planet.

Peter är personen som är modig nog att göra det. Han zoomar in den vibrerande staden på kartan och riktar siktet dit. Släpper taget om det svenska, landar på fötterna i det okända, för att testa på att leva där. Där, på den platsen de flesta utav oss bara drömmer om, sjunger om eller i bästa fall åker på semesterresa till.

Ur en creative city-kännares synpunkt har han god smak också. Berlin förra gången. San Francisco denna gång. Hela grejen bygger på mötet med det nya. Lustfyllt. Förväntansfyllt. Spännande.

Hela hans inställning vittnar om att han kommer ha the time of his life. Han är ung, han är fri, unattached. Och skulle han mot förmodan inte vara tillfreds med livet i San Francisco kan han vända åter till Stockholm och det svenska.

Det här definierar för mig den goda flytten och de bästa av alla tänkbara förutsättningar i mötet med den nya platsen.

Imorgon tänker jag tala om kontrasten. Den svåraste och mest deprimerande av alla tänkbara flyttar.

Idag talar jag om San Francisco. I morgon talar jag om namnlösa gator och identitetslösa människor.
Artist: Scott McKenzie (lyrics)
Song: San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair)


If you're going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you're going to San Francisco
You're gonna meet some gentle people there

For those who come to San Francisco
Summertime will be a love-in there
In the streets of San Francisco
Gentle people with flowers in their hair

All across the nation such a strange vibration
People in motion
There's a whole generation with a new explanation
People in motion people in motion

For those who come to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you come to San Francisco
Summertime will be a love-in there

If you come to San Francisco
Summertime will be a love-in there

6 comments:

karl said...

Well, it's still in motion this place. sometimes everyone's too hurried
The fish is gone but the bums keep coming here (you will meet their eyes in every corner) seeking what little they can get
- the only remaining safety net south of Canada getting thinner by the day as Arnie's budget crisis drags on..

Tomorrow for a speak in Waco, TX (!) and then back to Europe.

It's been fun reading your blog. This is Karl reporting from San Fransisco - over and out.

Marcus said...

"Deleuze and Guattari describe a child, alone and afraid of the dark. The child hums or sings a little tune, a little refrain to comfort itself. That singing of a tune creates a space of comfort: home. [...] Home is not a pre-existing space; it is not the house. It is the continual attempt to create a space of comfort for oneself, through the arrangemant of objects, practices and affects." - J. Mcgregor Wise, "Assemblage", i antologin "Gilles Deleuze - Key concepts".

Det ger hopp för de som tvingas till onda flyttar, och gör möjligt den goda flytten: Hem är ett territorium - varsomhelst - man fyller med en välbekant refräng, ibland inte mer än ett enkelt hummande.

ANNA-LYS said...

Funderat över din "goda flytt";

Tänker så här; I längden är oftast den goda flytten en flykt. En flykt från vardagsjaget, ett försök att finna något utanför sig själv som man saknar i det inre. Jag ser inte kreativiteten i detta, och de jag känner som gjort så under en 10-20 år har helt tappat fotfästet, den kulturella identiteten, men främst relationen med släkten. En del av dessa sitter i gammeldagar på en parksoffa med starkt i en påse i handen som närmaste vän.


Omvänt ----->

Den "onda flytten" kan vara en inte bara omskakande utan omdanande kreativ (passiv)handling .... men det tar vi i morgon :-D

ANNA-LYS said...

(jag har bott i San Francisco giggle)

Yen said...

Jag håller nästan med anna-lys om den goda flytten. Visst är det bra kunna vara så flyttbar men får en att undra vad är det som driver en sådan person att röra sig så ofta. Vad flyr personen från? Det tar sån tid att bli ett med stället man befinner sig.
Medan den onda flytten är oftast bara tillfälligt.. Man må dåligt och rör sig någonstans..Kan vara mer inspirerande än den goda flytten. Men aja.. kanske missförstått. du har ju inte kommit tillbaka och skrivit om den onda flytten ännu..

kram på dig!

Yen said...

ps.. din blogg är toppen.. inlägget om de små förändringar har jag tagit in...vaknar varje dag och försöker finna något nytt som jag inte gjort..