Friday, January 16, 2009

food and the city


New York City and foooood. Min väninna Iva bad mig att slå mig ned medan hon lagar middag. Med den lathetslyxen sätter jag mig givetvis ned vid datorn och bloggar mat samtidigt som dofterna från köket växer sig påtagligare. Det kommer att bli en nyttig middag – dels med tanke på att det är Iva som lagar den, dels med tanke på vår omsorgsfulla inhandling av mat i eftermiddags. Vi nöjde oss knappast med mataffären på andra sidan gatan; vi åkte istället tunnelbana en bra bit genom the city för att ta oss till en välsorterad Trader Joe’s-butik. Där köpte vi diverse organiskt odlade produkter med fokus på bönor och grönsaksblandningar. Organic foods är konceptet.

Organic foods – och yoga, ska tilläggas. Vi utbyter senaste yogaställningarna. Vi åker tvärs över stan för att handla mat. Och min tillfällige roomie bjuder mig på ekologiskt odlad och välsmakande frukt som han varje vecka beställer korgvis via hemkörning.

Den sunda livsstilen blir ett högst aktivt val här i New York där den osunda snabbmaten är billigare, mer lättillgänglig och snudd på svår att undvika. Idag ville jag dock inte undvika den. Kanske därför att jag var rädd att missa upplevelsen av en amerikansk milkshake, kanske därför att den ovanligt låga temperaturen i NYC (kyligaste natten på 10 år, sägs det) väckte min primitiva suktan efter fet mat, kanske därför att jag har Tom’s Restaurant nere på hörnet (av Broadway och 112th Street).

Jag slår mig ned vid bardisken, beställer en rejäl portion kolesterol(!?) och chitchattar med stammisarna runt omkring mig. Stället lockar samtidigt mängder av turister då vi alla känner igen denna ’diner’ från Seinfeld. Går det ett enda avsnitt utan att Jerry, Elaine och George sitter där och tjatar!? Någonstans i luften, matångorna och fotona på väggen ligger stämningen kvar.

Själv debatterar jag till sist amerikansk politik med en stammis som ser ut som en uteliggare men talar som en professor. Sedan går jag hem. Jag berättar halvt motvillig för mina vänner var jag spenderat senaste timmen. Med en känsla av att jag syndfullt besökt ’den andra sidan’ och tillfälligt lämnat zonen för den aktivt livsstilsbejakande new yorkerns matval.

2 comments:

Sara said...

Spännande att läsa om dina upplevelser i NY!

Vill också kunna beställa en korg med frukt och grönt som inte fraktats i flera dygn, det går att göra söderut i Sverige vet jag men där bor ju inte jag. Farfar var vegetarian när han var yngre och då kunde han beställa med tåg från södra Sverige en grönsakslåda med lokalt odlat grönt, fantastiskt!

evelina said...

Wow. Så det fungerade bättre förr... Hmm. "Det var bättre förr."
;-) Kram!