Wednesday, April 15, 2009

indiekulturens stad!? samt GBGs & STHLMs internationella branding

Igår på SVTs Eftersnack Västnytt, på tema GBG vs STHLM, passade jag på att klaga över att Göteborg inte har något samlingsbegrepp för det fantastiska fenomen som växer sig allt starkare i staden. ’Fenomenet’ är egentligen ett myller av kreativ aktivitet – en stark och växande gräsrotskultur. För att strålkastarfånga fenomenet kan vi dock behöva starta med en konceptualisering. Ska vi tala om ’subkulturer’, ’gräsrotskulturer’, eller ’indiekulturer’, undrade jag. (Varav det sistnämnda dök upp som alternativ i mitt medvetande så sent som igår på förslag av Valands rektor Leslie Johnson.)

Idag får jag emellertid svar på tal från Göteborg & Co. Det berättas för mig att man i den internationella marknadsföringen av staden redan använder indie-ordet. Närmare bestämt används följande begrepp:

Cosy/Laidback

Sea/Seafood

Indie/Alternative

Detta kan jämföras med STHLMs ledord:

Trendy/Innovative

Clean

Fun

Jag tackar ödmjukast den supertrevlige Co-medarbetaren för upplysningen! Men, jag vill ju givetvis följa upp med att fråga varför man inte förankrar konceptet hos Göteborgs invånare? Har idén om att stadens bästa ambassadörer/marknadsförare är invånarna själva gått och blivit otrendig?

5 comments:

Johan Lipecki Westin said...

Intressant om "word of mouth"-marknadsföring där. Alla är vi ju ambassadörer för något och jag vet exempelvis med mig att Alnös binamn Norrlands Hawaii är något jag slänger mig med när jag vill berätta om våra fagra hemtrakter. Det gör vi nog alla, eller hur?!

Uppsala har en line jag gillar också: Välkommen hem

Hanna said...

Kul att se dig live i TV, lika snygg som alltid!

evelina said...

JOHAN, även jag slänger mig med den termen :) Uppenbarligen delvis därför att jag tycker att Alnö gör skäl för den liknelsen. Dock sparkade jag bakut nyligen när jag hörde att Sundsvall ibland kallas för Norrlands San Francisco - det kunde jag liksom bara inte stå bakom...

HANNA - tack!! =)

Grovt Initiativ said...

Så fort Gbg & Co hittat nåt blir det till otrend. Hoppas de ligger lågt så de inte sabbar det med andra ord.

evelina said...

Jo, den göteborgsinhemska kritiken brukar vara snabb på att bekämpa Co-initiativ...

Indie-ordet kan behöva erövras till neutralare mark... och ned till markytan per se...