Monday, September 10, 2007

Helsingfors – ett Disneyland med östeuropeisk touch

Intryck efter ett dygn i Helsingfors. Det är kallt. Hösten har just anlänt till den finska huvudstaden. Varvat med varma koppar kaffe så blir strosandet längs trottoarerna ändå trevligt. Jag kunde ha sagt te, men i Finland är det kaffe som gäller. Finnarna är de största kaffedrickarna i världen.

Jag är förvånad. Helsingfors ingjuter en annan känsla i mig än andra finska städer jag har besökt. Jag tänker Östeuropa. Det var det första som slog mig när jag anlände igår kväll. Intrycket är ihängade. Det är arkitekturen som gör det. Knappast så mycket annat. Ryskinfluerad arkitektur.

Jag har frågat några helsingforsbor hur de skulle beskriva sin stad. ’Helsingfors är som Disneyland’, svarade Anssi. Detta av två anledningar:

Storleken: det är gångavstånd till allt.
Homogeniteten: alla som går omkring på gatorna är vita, ofta blonda.

En annan långsökt likhet med Disneyland är stadens utnämning som Fast City. Men då snackar vi inte snabba åkattraktioner, utan högteknologi och snabbtänkta människor – i sann Richard Florida-anda. Jag blev föga förvånad då jag på en hemsida om Global Fast Citites läser om just Helsingfors i relation till Florida. Talang och Teknologi i all ära, men Helsingfors glänser inte på Tolerans-sidan; enbart 2,5% av befolkiningen är född i annat land. Jag har en känsla av att det så sakteliga kommer att förändras. Det är nya tider. Världen knackar på porten. Inte bara ryssen.

2 comments:

Karin said...

Vad gör du i Helsingfors? Spännande, jag har egentligen aldrig varit i Finland (Åland räknas ju inte riktigt...)

Intressant reflektion kring tre av T:na. Hoppas vi får höra mera. Rytet säger att nattlivet ska vara grymt i den stan...:-)

evelina said...

Hej Karin!
Doktorandkurs. Mkt seriöst gäng ;) Så nåt riktigt nattliv blir nog inte upplevt denna gång... Det var interesting news för mig, btw...

Har noterat en ihållande trend senaste gångerna jag varit i Finland. Vid möten o dyl är det överorganiserat. Det kan vidare vara riktigt formellt inför kvällstillställningen. MEN när alkoholen kommer fram är det annat som gäller. Vid gårdagskvällens välkomstmiddag lärde jag mig följande:

Vid festliga tillfällen för tre saker ske, för att kvällen ska vara fullbordad:
1) en person anländer sent
2) en person blir överförfriskad (läs: aspackad)
3) en person sjunger

...och därpå tog någon ton, och därpå några till...