Monday, September 03, 2007

Bo Rothsteins kreativitet

GU Journalens senaste nummer (#3 Juni 2007, s 20-21) innehåller ett reportage om kreativitet inför vilket man bland annat intervjuat professor Bo Rothstein. Givetvis ett intressant val av person då han tycks besitta en aldrig sinande ström av idéer. Aningen förvånande, kan jag då tycka, att det som skrämmer honom mest är att han skulle sluta få idéer. Detta är emellertid en rädsla som hittas igen hos många kreatörer. Han gör en liknelse vid att cykla: ”Om man tänker på varför så går det inte.” Att vilja för mycket tror han är farligt. Eller för att citera en del av GU Journalens återgivelse av diskussionen med Rothstein:

”Kreativitet går lika lite att tvinga fram som det går att tvinga sig att bli kär eller att somna.”

Jag hade väntat mig att han skulle säga något om rödvin... inte för att jag vet om Bo Rothstein ens dricker alkohol... men i samband med att jag läste ett utav hans senare debattinlägg så såg jag framför mig hur han suttit där med sin laptop och ett glas rött vin, för att därpå med någon slags kreativ lekfullhet lattja sig fram till förslaget att Uppsala universitet borde degraderas till ett institut vid namn Sirkus, där rektor blir till vd och doktorander blir trainees... Men det är klart... hade rödvin funnits med i bilden kanske det hade blivit cirkusdirektör och jonglörer av dem... Helt klart är att Rothstein aldrig skulle be om stööööörrssta möööööjjliiga tyyyyyssssssstnad... och för största möjliga buzz krävs kreativitet... I och med det har vi nu ringat in kravet på en kreativitet som helst, enligt ovan, inte bör avkrävas. En kreativitetens paradox, kanske?

2 comments:

Karin said...

Bosse...tjo, idéer har han ju. Helt klart:-)

Håkan said...

Kul att se att Bo Rothstein inte bara smädar GU. Antar att de tär ganska många på GU som andas ut för att det inte kom ytterligare ett generalangrepp på GU.
Fast jag måste ju säga att det både känns som en överreaktion och dessutom en ganska meningslös sådan att fara ut så mot sveriges älsta och kanske mest renommerade universitet. Tror han verkligen på vad han skriver...? (personligen tror jag inte det) och är inte risken stor att effekten blir den omvända? Håller med om att det känns som att han borde ha hinkat i sig både ettt och åtta glas vin innan han skrev det.

/
Håkan