Monday, September 15, 2008

camera[ful][less]

Dagen före den 16:e och de tilltänkta demonstrationerna runt om i landet. Tyvärr är jag inte i Sverige, utan befinner mig i ett än mer övervakat land. Ett kamerornas land. Det gör övervakningen synlig. Påtaglig.

Närvaron av kameror kombineras med skyltar som påpekar att det är ’för din egen trygghet’ (fritt översatt). Eller som jag nyss kommenterade i SundsvallsNyheter (Nr.30 2008 12 september) angående varuhus kameraövervakning: ’en del i det övervakningssamhälle som breder ut sig och som paradoxalt nog söker trygghet i ökad misstänksamhet, inskränkt frihet och minskad integritet’. Hoppar tillbaka till Londons perronger: Jag har lagt märke till andra skyltar denna gång, i stil med; ’om du ser någon eller något misstänkt, vg rapportera till vår personal eller ring polisen’.

Vidare kan frånvaron av kameror bli påtaglig, även den. Vissa kamerors rätt framför andra – som inte ens får brukas. Läs om Christophers besök på Tate. Själv var jag på Tate Modern igår. (Undrar när det ska dyka upp ett Tate Post-Modern.) Utan kamera köpte jag mig istället ett skissblock och satte mig ned och tecknade det som föll mig in. Ingen som stoppade mig. Inte än.

Själv är jag visst misstänksam mot misstänksamheten. Skeptisk. För kritiska uppdateringar; läs Christophers blogg, typ varje dag. Idag gör jag likadant och lägger upp Vicky:

3 comments:

ChrisK said...

Vicki är på vår sida!

evelina said...

Damn right she is!

Johan said...

Misstänksamhet:

http://uk.youtube.com/watch?v=yEF_Dicq3c4