Monday, July 23, 2007

OK att förolämpa nån annans hemmastad?

Hur ofta blir du anklagad för att ha en osnygg frisyr, en dassig tröja, en gräslig tapet eller en ful unge…? Inte särskilt ofta, va?
Hur ofta tar du emot kritik kring din hemmastad av vänner och bekanta som bor på annat håll? Troligtvis desto oftare…

Missuppfatta mig rätt nu; jag om någon har vansinnigt mycket synpunkter kring olika städers styrkor och brister. Synpunkter är något naturligt och inte minst viktigt för den framtida utvecklingen av en stad.

Men, om du har för vana att inför en stads invånare ohämmat spy galla över staden ifråga så bör du inte förglömma att val av stad är en smaksak i minst lika hög grad som val av tröja eller tapet… och i desto högre grad än en frisyr som trots allt väljs i stor mån av din frisör… ;)

Ok, jag ska hejda mig i mitt broderande... Jag är inte ens i närheten av att ha tänkt klart denna tanke… Det var ett inlägg på Jerrys blogg som nyss lyfte denna delikata fråga och som fått mig att börja fundera… ’Stockholmskomplexet’ var temat – och kanske är det just 08:or som i störst utsträckning får ta emot denna typ av stadsrelaterade förolämpningar...

Och, jo… det är fullt medvetet jag väljer att titulera det ’hemmastad’. Det är på tiden att ett nytt begrepp introduceras för att beskriva ens tillfälliga val av hemmaplan, då ’hemstad’ ofta är liktydigt med uppväxtstad… vilket, of course, inte behöver vara synonymt med den plats man senare väljer att ha sin hemvist på… Och, när man flyttar till en ny stad så gör man ju ett högst aktivt val av hemmastad vilket i än större utsträckning torde göra förolämpningarna känsligare… Eller?

7 comments:

sara said...

Hallå!

Antingen är det så att personen som klagar över en stad är avundsjuk och försöker hitta negativa saker om andra städer för att få sin hemmastad att verka bättre än den är eller så är man så nöjd med staden man valt att man omöjligt kan tänka sig en annan plats på jorden att bo på och vill ha dit sina trevliga vänner och försöker få dom att inse att dom valt fel!

Förhoppningsvis försöker missnöjda att flytta på sig om det är möjligt och resten börja leta det positiva med städer de besöker istället för det negativa vilket gäller livet i stort, det blir ju mycke´ roligare om man letar och gläds åt positiva händelser!

Stor kram!

Karin said...
This comment has been removed by the author.
Karin said...

Jag tänker på Göteborg. Vid varje besök noterar jag hur vanligt det är att invånare känner sig manade att markera gentemot mig. Det känns nästan lite maniskt, att man som göteborgare liksom måste markera mot Stockholm.

Jag skrattar mest åt det. Men så kan jag inte låta bli att fundera över varför göteborgarna har ett så fasligt mindervärdeskomplex. Är det verkligen så illa att man desperat måste övertyga sig själv och alla andra om att det är bäst?

Helt onödigt, tycker jag. GBG verkar vara en skön stad. Relax and enjoy, brothers and sisters of GBG!

evelina said...

Hej Sara!
Eller hur; fram för empowerment över ens eget liv! Är man inte nöjd så får man väl förändra (t.ex. flytta) istället för att tjura! ;)
KRAM tillbaka!

evelina said...

Tjena Karin!
mmm... märklig företeelse! Som icke-infödd gbg-bo så betraktar jag fenomenet med distans... ibland är det smått roande. Men den konkurrenssituation som på nåt vis råder mellan landets två största städer tror jag ger upphov till pikar åt båda håll...
Minns tydligt hur jag som relativt ny gbg-bo sprang på en Sthlms-tjej på spanska sydkusten. Hon räckte ut tungan åt mig när hon fick höra att jag bor i gbg... Märkligt vad som kan präntas fast i ens minne...haha!
BY THE WAY, Karin, jag vill att du alltid ska känna dig välkommen till Göteborg! ;)

Jesper said...

Jag tänker mer på folk som klagar på sin hemmastad eller Sverige. Varför flyttar de inte då???

evelina said...

Jesper,

yeap, en minst lika relevant vinkling. Gå vidare i livet eller stanna och arbeta för förändring, snarare än att klaga... Kanske en viktig princip för fler dimensioner här i livet...