Sunday, July 01, 2007

Tillhör du fotfolket eller bilfolket?

Själv tillhör jag oomtvistligen fotfolket. Senaste dagarna i Stockholm så har jag gått, flanerat, promenerat… så mycket att jag känner trycket under trampdynorna. Men det är så jag gillar att uppleva en stad – till fots. Alla intryck, dofter, ljud och människor blir så lättillgängliga då… Jag gillar livet på trottoaren.

Det var Jane Jacobs som myntade begreppen och delade upp oss i kategorierna fotfolk och bilfolk. Det handlar inte om huruvida vi har bil eller inte. Det handlar om vad vi föredrar; att gå eller att åka bil. Det handlar om preferens…

Jane Jacobs hade mycket spännande att säga… Är man intresserad av den levande staden – och framför allt av blandstaden – så rekommenderas hennes böcker varmt. På 1950- och 60-talen var hon motargumenterad pionjär. Idag är hon guruförklarad.

6 comments:

Håkan said...

Hej Evelina!
Så du är i Stockholm och promenerar. Låter mycket bättre än att sitta inomhus i ett regnigt Göteborg.
Håller fullständigt med om att städer ska upplevas genom att gå. Hur ska man kunna ta till sig städer som New York eller London på annat sätt? intrycken från en stad ska ju tas in långsamt och om man åker börjessons-bussar så flyger ju allt förbi och då hinner man ju inte tänka. På viktiga saker som t ex hur den ultimata storleken på ett torg är eller när när 70/80-talshus kommer att uppfattas som chicka igen eller likande.

Jerry said...

Vet inte riktigt vilken grupp jag tillhör, men en distinktion gör jag ändå: Jag saknar att köra bil men inte att äga bil. Det kanske förpassar mig i en gråzon?

Är du ute och promenerar och vill äta en billig och god lunch kan jag tipsa om köttbullar med mos, gräddsås och rårörda lingon, gå längst in i hörnet av Östermalms Saluhall bara. Kaffe ingår!

Johan said...

Hej Evelina, har nu hittat till din blogg. Borta hos Bergh diskuteras Florida, och du apostroferas indirekt. Väl värt att kollas in:
http://berghsbetraktelser.squarespace.com/blogg/2007/7/2/lnb-kronika-om-florida-hysterin.html

Z said...

Här i Lund tvingas man ju till en god hälsa. De allra flesta gator är enkelriktade. Inte ens bussvänligt.

Här får man gå och cykla

evelina said...

Hej och tack till intressanta/kuliga inlägg. Hoppas på att hinna svara er imorrn. Stressigare dag i sthlm idag än väntat!

Sommarhälsningar till er! /ew

evelina said...

HÅKAN, husfasaderna och dess betydelse för staden... ska inte underskattas! Ibland undrar jag dock om vissa byggnadsepoker nånsin kommer att tilltala mitt estetiska sinne... :) Idag åker jag till en stad som brann i rättan tid (om man får säga så), närmare bestämt 1888 varpå svenska och italienska arkitekter med fantastiska idéer gavs spelrum...

JERRY, tack för tipset! Det tar jag till mig - återstår nämligen en lunch i Sthlm innan jag åker norrut... ;)

JOHAN, välkommen får jag säga då! :) Jag har hittat din blogg också - du till hör mina frequents!Intressant med Bergh-diskussionen.

Z, Lund är bra vackert - manar till promenader... Mitt första möte med staden var i maj förra året när magnolian stod i blom... minnesvärt.