Wednesday, March 04, 2009

turnémånad

My heartfelt appreciation to all the exciting and sharing people I have met in Uppsala during the last few days.

Jag har precis kickat igång min turnémånad för våren och är pretty excited. Den började bra. Så bra faktiskt att jag inser att jag aldrig kommer att kunna lägga föreläsandet åt sidan. Där erkände jag just mina tillfälliga tvivel. Tvivlen som uppstår de dagar jag är trött på att höra min egen röst, trött på opersonliga hotellrum, trött på att släpa väskor längs perronger och från bagageband.

Det finns emellertid argument som väger betydligt tyngre än mina väskor. Argumenten som antagligen får mig att fortsätta resa runt och tala i resten av mitt liv. Dels det rent altruistiska argumentet: vad är genererad kunskap och insikt värd om jag inte använder den för spridning och inspiration? Dels det rent egoistiska argumentet: vem vore jag utan alla dessa spännande möten med intressanta människor? Det är dessa möten som håller min nyfikenhet, passion och beslutsamhet vid liv.

Senaste dagarna i Uppsala kretsade kring Uppsala Universitets Junior Faculty Club’s arrangemang av en Creativity Day. Den första någonsin, men förhoppningsvis inte den sista. Det som gjorde arrangemanget så unikt var det faktum att man bjöd in talare från så vitt skilda discipliner – alla med fokus på kreativitet. Eller vad sägs om att vandra från artistisk kreativitet, till akademisk kreativitet, till neurologiska förklaringsmekanismer, till organisations- och ledarskapsperspektiv, till kreativ stadsutveckling!?

Imorgon torsdag talar jag på ett kvällsseminarium på Chalmers som arrangeras av 4ARK på tema ’Pengar och arkitektur’. Snacka om inspiration och hoppfullhet inför framtiden när ett gäng arkitektstudenter på eget initiativ driver snygg tidskrift, ordnar intressanta symposier och uppseendeväckande event på stan. Jag ser fram emot aftonen.

1 comment:

chrisk said...

Oerhört bra argument! Att dela med sig av kunskap är samtidigt att få nya kunskaper! Jag instämmer i ditt ideal om hur akademiskt arbete bör göras.