Sunday, January 20, 2008

Filmigt så det förslår

Det är film i luften – i alla fall i Göteborg. Filmigt så det förslår. På allas läppar. Det går liksom inte att undvika i tider av filmfestival. Det är den 31:a i raden av Göteborg International Film Festival som går av stapeln mellan 25 januari och 4 februari. Mitt i denna filmyra drar jag nu ut tre olika trådar:

Slutna processer ~ Tidigare i veckan lyssnade jag uppmärksamt på Cissi Elwin, VD för Svenska Filminstitutet, då hon blev intervjuad i Gomorron Sverige. Hennes analys om varför dansk film, i hennes tycke, håller högre kvalitet än svensk bottnade i att danska filmskapare inte räds konsultera med andra framstående kollegor. Svenska filmskapare, däremot, tenderar att hålla sina kreativa processer slutna. Intressant... På Göteborgs filmfestival behöver man tack och lov inte hålla sig till svensk film; filmer från ett 60-tal länder finns representerade i tablån.

Frusna ögonblick ~ I ett samarbete med Filmvetenskapen vid Göteborgs Universitet och Filmfestivalen, visar nu Röhsska museet fram till den 20 april utställningen Frozen Moments. Ögonblick ur filmhistorien har frusits till is i stillbilder. Utställningens bidrag är att därutöver lyfta fram den design som omgärdat dessa filmögonblick.

Flödande kommunikation ~ Inför Pecha Kucha GBG vol #6 har arrangörerna valt att tillfälligt hoppa ut ur Nefertitis mörka lokaler och inträda filmfestivalens tält intill Järntorget. Pecha Kucha erbjuder en ’filmfestivalen special’ och de inbjudna talarna har en eller annan koppling till f... såklart! Onsdag 30 januari vid klockan 20. Filmfestivalpass krävs för entré.

No comments: