Wednesday, January 30, 2008

Stadsrivalitet eller tv-trams?

Jag kommer hem efter att ha minglat runt på kvällens mest spännande event i det verkliga Göteborg. Slår på teven och får en dos av det påstådda Göteborg. Jag fick enbart uppleva de sista minuterna av den debatt som på TV4s Kvällsöppet diskuterade ”lokalpatriotiskt trams mellan stockholmare och göteborgare”. Detta var knappast titeln på diskussionen men däremot ett direktcitat av Ekdal och beskrev nog den högljudda pajkastningen ganska bra. Göran Johansson fanns med på direktlänk och proklamerade att Göteborg visst har mer än bara goa gubbar.

Jag reagerar på ett påstående formulerat av Alex Schulman: ”Göteborg är en gnällig stad.”

Va? Stereotypiserande går alltid att ifrågasätta. Men som inflyttad till Göteborg måste jag tillstå att jag aldrig har upplevt att göteborgare skulle vara gnälliga – på det vis som jag ibland kan generalisera svenskar över lag som ett gnälligt folk.

Vidare handlade detta om ’gnällighet’ i relation till Stockholm. Som jag tolkat Göteborgs historia så har skuggläget och den underpremierade ställningen till hufvudstaden inte gjort göteborgarna gnälliga. Snarare har det skapat lite jävlar anamma och drivkraft. Göteborg besitter varken kronjuvelerna, de starkare myndigheterna eller de centrala satsningarna. Men Göteborg har människor med idéer. Med privata initiativ och tillit till varandra har man byggt upp staden och dess relationer till omvärlden. Skuggläget har sporrat – inte skapat missunnsamhet eller gnällighet.

Kan vi verkligen tala om stadsrivalitet? Och genereras den i så fall främst från Göteborg eller Stockholm? Eller ska vi avfärda resonemanget med konfliktsökande tv-trams?

4 comments:

Akinnah said...

Fick tips om din blogg på sundsvallsnyheter.se och har läst ett antal inlägg nu. Rolig läsning, tack! Ha en trevlig helg! / Annika

evelina said...

Hej Annika,

kul att du tittade in och tack för uppskattning!

Ha en fin helg,
evelina

Jerry said...

Såg också debatten. Blev lite plumpt med Schulman som skämtade konstant samtidigt som Birro försökte göra en poäng. Och sedan så sitter Bert och försöker överrösta alla om Skara hela tiden. Nej, trams säger jag.

evelina said...

tramsigt, ja...
eller vad sägs!? vi kan ju börja pajkasta på varandra för att du flyttat till Sthlm, Jerry, och jag till Gbg...

här kommer en blåbärspaj rakt i nyllet!