Wednesday, August 15, 2007

Har ditt liv förändrats av en bok?

”En dag läste jag en bok och hela mitt liv förändrades.”

Så inleds Orhan Pamuks roman ”Det nya livet” (1994) som skildrar den livsavgörande betydelse en bok får i den unge studenten Osmans liv. Boken får honom att lämna hemmet han delar med sin mor i Istanbul för att ge sig ut på ett sökande – en livsresa. Så här fortlöper texten:

”Redan under de första sidorna, upplevde jag inom mig bokens kraft med en sådan styrka att det tycktes mig som om min kropp skilde och avlägsnade sig från stolen och bordet jag satt vid. Men fastän jag trodde att min kropp skilde och avlägsnade sig ifrån mig tycktes det mig som om jag mer än någonsin och med hela min varelse satt på stolen vid bordet och att boken med all sin kraft inte bara påverkade min själ utan allt hos mig som gör mig till den jag är.”

Emanuel Sideas fråga till mig, om vilka böcker som sprängt min värld, fick mig att tänka på inledningen till denna roman. Jag känner dock inte riktigt igen mig i det huvudrollsinnehavaren Osman upplever. Jag har aldrig varit med om totalt livsomvälvande läsning... Ingen bok att fundamentalt förändrat mitt liv... Har det hänt dig???

Jag funderar över vad som avgör en boks inverkan på oss... Kanske mottaglighet, kritiskt förhållningssätt, identifikation med boken, skede i livet, behovet av bokens budskap... Många saker kan spela in...

Givetvis har vissa böcker gjort stora intryck på mig – ibland till och med avtryck i mitt liv. Men avsaknaden av den totalt livsomvälvande läsningen kan ha att göra med att jag själv sökt upp böckerna, därför att jag redan börjat tänka i en viss bana. Aldrig har en bok sökt upp mig...
----------------------------------------------------------------------------------
Notera i kommentarer att min mamma protesterar på detta inlägg och att jag därav överväger uppvärdering av böckers betydelse i mitt liv...

7 comments:

Mamma said...

Hej Evelina!

Det här är din mamma som skriver. Jag tror att några böcker har haft livsavgörande betydelse för dig. De böcker jag främst tänker på är "Rosario är död" skriven av Majgull Axelsson och "Pumans dotter" av Monica Zak, som du läste när du gick i högstadiet. Dessa böcker upprörde dig väldigt mycket och jag tror de kan ha viss grund till ditt stora "världssamvete".

Kram från Mamma

Jesper said...

Du skriver en massa, men inte svaren på mina enkla frågor? ;)

evelina said...

Men hej mamma!
Trevligt med kommentar från dig!
Inte minst spännande med tanke på att du protesterar. Protesten ges onekligen viss tyngd när den kommer från dig :) Jag kanske borde omvärdera mitt inlägg... Funderar vidare...!
KRAM

evelina said...

Äsch, Jesper... dina frågor var ju kluriga, ju. Men helt klart smaskiga.
I hope you've got them now, honey!?

Jerry said...

http://nonsens.blogg.se/040806154200_
10_frgor_fr_boknrdar.html

evelina said...

Coolt, Jerry! Intressant läsning. Verkligen...

Apropå: "Jag skulle vilja läsa en bok av en författare med stor respekt för det svenska språket, ja nästan konservativ i sitt språkbruk, men som istället tar ut svängarna vad gäller berättarstrukturen..."

Det får mig att tänka på en ung svensk tjej som nyss publicerade en riktigt fet debutroman. Tyvärr kommer jag inte ihåg namn på varken tjej eller bok... Men tjejen har en snudd på absurd passion för det svenska språket... för ord... Tänker att denna bok måste vara speciell. Men det enda jag just nu drar mig till minnes var att jag såg henne intervjuas av Lasse Bengtsson...
Nån som vet???

Johannes said...

Jag vet vem du pratar om! såg henne på nyhetsmorgon... å det måste nästan va hon. Men kommer inte heller ihåg va hon hette!! segt.. det gick jättebra med libanesen förresten. känns bra. Hoppas du har det fint. hörs!