Thursday, November 25, 2010

framtidsforum: attraktivitet - vänersborg/trollhättan

Nu har jag tagit mig från ett vintrigt Piteå till ett än snöigare Vänersborg. Publiken i ishallen Arena Vänersborg var tack och lov inte oäven att göra norrländska åkerbrasor med mig. Allt för att hålla värmen och andan uppe under detta stilfulla arrangemang. Attraktion står på temat under årets FramtidsForum för Trollhättan och Vänersborg. Moderator för dagen är Kristin Kaspersen som med sin blotta närvaro sprider värme i isarenan.

Attraktion involverar ju både hjärta och hjärna så jag valde att tala om hur regionalt visionsbyggande för blomstrande kreativitet och kulturliv bör bygga på kopplingar utifrån dessa vitala kroppsdelar - både bokstavligt och bildligt. Ty lika väl som att vi alla har hjärta och hjärna bör samhällsbygget rustas med både ock.

I urbana tider finns det ju trots allt de som lyckas attrahera oss att besöka norra Dalslands djupa skogar. Bland de nominerade för årets kreativitetstipendium stod bland andra Sara Vogel-Rödin Loftman, verksamhetsledare för Not Quiet i Fengersfors som förenar ett flertal konstnärer, konsthantverkare och formgivare på Fengerfors bruk. I somras var hon sommarpratare i P4 Väst - LYSSNA HÄR. Tillfälligtvis åker jag faktiskt till Fengersfors imorgon som ett led i tankesmejdan Kombinators besök av olika kultursystem runt om i Västra Götalandsregionen. Det ser jag fram emot.

Vinnare av årets kreativitetsstipendium blev emellertid Trollhättan-baserade animationsstudion Meindbender. Programpunkt för tillfället är en föreläsning av Erik Lindqvist, en utav grundarna till The Viral Company, som talar om hur man bättre attraherar kunder via digitala kanaler.

Leif Nilsson och Ossian Stiernstrand från Göteborg &Co var först ut idag och talade om hur man attraherar besökare till staden via satsningar på kultur och evenemang. Talare som återstår för dagen är dels trendspanaren Magnus Lindkvist, dels Al Pitcher i 'Al Pitcher Show'. Spännande! Se program HÄR.

No comments: