Monday, December 26, 2011

wonderfulness

Time wanders. But times of wonder never cease.

Wonderfulness is always.

Friday, December 23, 2011

happy holidays!


Wishing you Happy Holidays! May peace and happiness fill your days!

Greetings from an ashram situated - outside Coimbatore, India - at the most beautiful place I might ever have experienced. Butterflies dancing around me as I take time for reading, reflection, contemplation, relaxation, yoga and chanting. Delightful, indeed. Namaste!

Saturday, December 17, 2011

the fire of beauty

"Heat can neither be separated from fire, nor beauty from the Eternal."

- Dante Alighieri

Friday, December 16, 2011

Wednesday, December 14, 2011

receivings

I strongly believe in the force of making wishes. But then, there are these exquisite times when you ask for nothing and receive everything.

Tuesday, December 06, 2011

tid att dagdrömma

Jag vill ödmjukt tacka för all fin respons jag fått sedan uppslaget på Insidan i DN, onsdag förra veckan, där jag intervjuades som del i deras kreativitetsserie.

’Vi behöver få tid att dagdrömma’, löd rubriken som i sig gav upphov till mycket tänkvärd diskussion. Tiden ligger i tiden. Med det vill jag säga att det är på tiden att vi på allvar talar om vad vi gjorde med vår tidsuppfattning under 1900-talet och huruvida vi verkligen ska bibehålla den i detta århundrade. Förra seklets hyllade rationaliseringar, effektiviseringar och snabbare teknologier har alltjämt höjt förväntningar och prestationskrav. Men vad händer om vi aldrig hinner stanna upp och tänka en tanke klart? Vad händer om vi är så stressade inför torsdagens deadline att vi aldrig unnar oss att tänka tio år framåt? Det är min övertygelse att vi både ur vårt närmaste livsperspektiv och vårt vidare samhällsperspektiv behöver tid – och icke-tid – att stanna upp för att dagdrömma, fantisera, reflektera, göra insikter, kläcka nya idéer och visualisera orsak och verkan. Det främjar både lycka, nyskapande och hållbarhet inför framtiden.

Wednesday, November 30, 2011

a dalí or disney destiny?

"A magical display of the problem of life in the labyrinth of time." according to Salvador Dalí.

"A simple story about a young girl in search of true love." said Walt Disney.

I say; create your own meaning!

my favourite place

On the pendulum between life's simplest joys and life's greatest truth. 
My favourite place. What is yours?

mina sista för året

Den 7 december lär jag höras tala kreativitet i Morgonpasset P3 från klockan 08.00.

Det är med glädje jag därpå beger mig till min barndomsstad Sundsvall för att ge årets sista föreläsning, eftermiddagen den 7 december. Därefter ger jag mig i väg för att bryta nya marker och insikter i Indien. Åter i Sverige den 20 januari.

Innan dess kan du även läsa om mig i den nya kreativitetsserien på Insidan i DN den 30 november.

Friday, November 25, 2011

...and, what about you?

"You have a duty to yourself which is also important." 

- Tapovanam's advice to Natarajan

reach for the horizon


Always reach for the horizon. Never mind you'll never reach it. 
Stretching for it, widens your mind, your soul and scope of possibilities.

Monday, November 21, 2011

här läser man inte

Plaza Nueva, Sevilla

Sevilla. Staden ger ett behagligt intryck. Intrycket är omedelbart hos denna förstagångsbesökare. Vad står inte att gilla med citronträd och soldis, glittrande flod och gamla gator, ornament och helgonbeklädda fasader? Staden är gammal och rakryggat stolt. Samtidigt lugn och mjuk. Likt i norra Sverige, vågar människorna i södra Spanien föreslå mig att ta det lite lugnare. Ungefär som att det står skrivet i min panna att jag är van vid att göra saker snabbt. ”Varför stressa?” undrar de med betoning på varför. Det tjänar just inget till.

Vid tre-tiden slår jag mig ned för en tre-rätters siesta-lunch på uteservering intill floden Guadalquivir. Mot bakgrund av grönska och fågelsång lutar jag mig tillbaka i stolen och tar fram romanen vars rader jag slukar så fort tillfälle ges. ”Du är en sån som alltid läser, va?” frågar och konstaterar kyparen på samma gång. ”Allt som oftast” svarar jag. ”Inte likt människorna här. Här läser man inte böcker.” kontrar han. ”Nähä, vad gör man här, då?” undrar jag. ”Här roar man sig.” svarar han kort.

Jag orkar inte förklara att jag läser med förtjusning och stort nöje. Tänker att han kanske bara säger så för att ha något att säga. Nyss hade jag promenerat förbi Plaza Nueva och lett förstrött åt den långa utomhusbokhandeln där folk trängdes bland rader och åter rader av böcker.

Jag har läst mig till att detta är Spaniens fjärde största stad. Den varmaste till temperaturen. Den svettas med två fotbollslag. Här föddes min favoritopera Carmen. Här begravdes Christofer Columbus. Att hans seglats mot Amerika utgick härifrån är bara en utav många spännande markörer i Sevillas långa historia med berättelser ända från romarrikets dagar.

Men nu är det hårda dagar för Spaniens ekonomi. Och Sevilla är belägen i landets fattigaste provins. När jag anlände igår kväll kunde jag inte undgå att se valaffischerna från arbetarpartiet PSOE:s intensiva kampanjande. De måste ha köpt upp nästan allt offentligt reklamutrymme. Mitt i den politiska retoriken smyger sig ett annat budskap in. ”Skriv om ditt livsöde. Börja om på nytt idag.” Budskapet är föremål för Paulo Coelhos nya bok Aleph som säljer som smör i solsken i de länder den hittills släppts. Antagligen inger den mer hopp än politiken. 

När jag slår mig ned i taxin utanför tågstationen hör jag vinnartalet på radion. Jag frågar chauffören vem som vunnit valet. Högerpartiet PP tog hem det med en jordskredsseger. Chauffören muttrar ogillande. ”Men å andra sidan hade väl inte utfallet spelat någon roll i praktiken”, suckar han uppgivet. Jag kliver ur bilen och ger honom lite extra dricks. Jag får ett leende. Bilen rullar vidare i mörket. Staden visar sig från en bättre sida i dagsljus.

Puente Isabel II, Sevilla

1984/2011

Kreuzberg, Berlin, November 2011

who you are

To experience who you truly are, you first need to experience who you are not.

Sunday, November 20, 2011

dit vingarna för oss

I förmiddags; sol. Såg Hisingen från ovan. Valde fönsterplatsen med utsikt över den högra vingen. Vingar kan ta oss långt bort och närmare. 'Home is where my heart is' har dubbla betydelser. På väg mot en ny stad. I ett land jag känner väl som ett andra hem. Längtar bort. För att längta hem igen. Att det jag just lämnat bakom mig är vackrare än det jag möter, må så vara. Jag kan konsten att vända åter och blicka framåt - på samma gång.

Thursday, November 17, 2011

kvalitetsmässan

Känner mig hedrad över att vara placerad på Kvalitetsmässans >>topplista. Idag föreläser jag kl 13:20 i Kongresshallen. Tema: 'Ledarskap för kreativitet'.

Wednesday, November 16, 2011

ingen konst vara kreativ

'Ingen konst att vara kreativ'


Jag deltar i panelsamtal i eftermiddag på Kvalitetsmässan tillsammans med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, Ernst Billgren och Sven-Olof Bodenfors. Moderator: Britt-Marie Mattsson, GP.
Tid: 15.30-16.30  Lokal: J2


Vad ska vi med konst och kultur? Räcker det inte med underhållning och bröd på bordet? Nu växer ekonomin, men välfärden kräver en större tårtbit. Det är skolan, vården och omsorgen och allt annat som ska göras med surt förvärvade skattepengar. Fler blir gamla och konkurrensen ökar. Har vi råd med kulturen? Är konst och kultur en belastning eller en drivkraft för nytänkande? Behöver vi de kreativa konsterna för att utveckla det innovativa samhälle vi vill ha? 

Wednesday, November 02, 2011

att leda till kreativitet

“Den mänskliga kreativiteten som resurs för samhällsutvecklingen kan inte styras, men den kan underlättas och ges bättre förutsättningar via infrastruktur, mötesplatser och det ledarskap som, likt trädgårdskonstens kreatörer, vet att för att platsen ska grönska måste utrymme ges för både regn och solsken. Kreativiteten har sitt kretslopp.“


Om ledarskapets ansvar för att främja kreativitet på arbetsplatsen, gav jag tidigare i år en intervju till affärstidningen Offentliga Affärer. Läs intervjun här >>Att leda till kreativitet.

Wednesday, October 26, 2011

happy diwali!


Happy Diwali! May the lights of joy illuminate your life!

Friday, October 21, 2011

rephrasing shakespeare

To be or not to be, that is not the question. You already are. 
How to be and what to become, those are relevant questions.

gifts of life

Life is a treat that keeps on gifting us. The best we can do is to trust the path. It takes us where we need to go. Not necessarily where we dreamt of going. Sometimes it takes us places we couldn't even have imagined. These are the gifts of life. Such is the treat of life.


Monday, October 17, 2011

pearls of gothenburg VII

Mattias Åkerberg 

På senaste tiden har det slumpat sig så att jag om igen sprungit på honom på Göteborgs trevligaste café. Eller så är det ingen slump. Bra smak ska känneteckna en god reklamare. Det vore dock begränsande att kalla honom blott reklamare. Till yrket är han visserligen frilansande copywriter, tidigare byråanställd och med erfarenhet av kunder som Vetenskapsfestivalen, Världskulturmuseet och Volvo Lastvagnar. Men som människa är han så mycket mer. Inlyssnande. Entusiastisk. Entusiasmerare. Generös. Bollplank. Mötesglad. Idéintresserad. Kunskapsspridare. Ordkonstnär. 

Att hans prisade blogg går under namnet ’Please copy me’ känns karaktäriserande för Mattias. Han delar gärna med sig. Tror på att vi får en bättre värld om vi alla delar med oss. 2009 blev bloggen framröstad till Sveriges bästa blogg om reklam och marknadsföring.

Denna vecka släpps boken ’SÄLJ DET MED ORD!’ som Mattias Åkerberg författat tillsammans med Christer Wiklander, även han copywriter samt brand therapist. Arbetsglädje och viljan att sprida yrkeskunskap kännetecknar boken som både är en hyllning och en introduktion till copywriter-yrket. Författarna tar oss från faktabearbetning, till idéformulering och textframställning i skildrandet av reklamens retorik. Dessutom erbjuder boken på goda knep från landets bästa copywriters kring hur man vässar idéer, hanterar press och prestationsångest samt skapar reklam som förändrar. 

’SÄLJ DET MED ORD!’ lär bli en bibel för alla som satsar på en karriär som copywriter. Utöver detta är den av genuint intresse för alla vi som gillar att ta till orda. För vi som påverkar och förändrar med ord. För vi som vill lära oss att sälja bättre genom att säga det bättre.


Information: Boken publiceras officiellt den 20 oktober. Förlag är Roos & Tegnér. Releasefest i Göteborg går av stapeln ikväll 17 oktober på Röhsska klockan 17-20, samt i Malmö onsdag den 19 oktober på Guts & Glory klockan 18-21. Gästlistorna är dock fulla för Göteborg och Malmö. För releasefesten i Stockholm finns platser kvar; torsdag 20 oktober på Scandic Grand Central, Kungsgatan 70, klockan 17-20. 

gratitude

"Let us be grateful to people who make us happy; they are the charming gardeners who make our souls blossom." - Marcel Proust

Sunday, October 16, 2011

innovationstipsar

Lästips! Christian BasonMindlab om innovationsarbete i offentlig sektor. 
~ Teo Härén och jag tipsar chefen som vill förbättra innovationsklimatet. ~ 
Möt oss på Kvalitetsmässan, 15-17 november, i Göteborg!


>>I Mindlab kläcks innovativa idéer [Kvalitet & Förnyelse]

Thursday, October 06, 2011

pearls of gothenburg VI


Pearl of Gothenburg - Helena Gibson - i Stockholm under oktober.

Fjäriln vingad mer än syns - den berör
Jag minns hur jag som liten flicka besökte Fjärilshuset i Haga. Jag fann en plats att sätta mig ned för att vila benen och insupa atmosfären, då fjärilar beslöt sig för att slå sig ned på mitt huvud. Kanske var det mitt färgglada hårspänne. Kanske var det mitt blomdoftande hår. Kanske var det min förförståelse för att goda budskap färdas med fjärilslätta vingslag. Jag vågade inte röra mig ur fläcken, uppfylld av denna heliga stund. Istället lät jag fjärilarna röra vid mig. Beröra mig. Mitt yttre och mitt inre.

Foto: Kim Karlsten
Fjärilens skönhet är lätt och skir. Transparent men ändå påtaglig. Som glas. Det dröjde emellertid innan glaskonstens inre och yttre skulle komma att beröra mig på djupet. Välsignad var den dag i våras då jag blev förd till Helena Gibsons glasverkstad i Kronhusbodarna på Postgatan i Göteborg. Där mötte jag pånytt min inre fjäril. Och jag mottog min yttre fjäril. En fjäril i glas. Som tål att tas på. Men som mår bäst av att beskådas. I sin röd- och guldstänkta glans väntar den. På min vardagsrumsvägg. Var afton jag kommer hem. Det är kärlek.

Kärlek är drogen
Kärlek är också drogen när Helena Gibson nu ställer ut i Stockholm. Mellan 1-16 oktober kan vi besöka utställningen LOVE IS THE DRUG på Galleri Glas Ett - denna gång på Galleri Rica, Linnégatan 41. Gibson räds inte det gränsöverskridande. Här möter vi den oskuldsfulla FLICKAN, fjärilen och allas vår längtan. I bilder, glas och neon. För att ytterligare förstärka upplevelsen får även ordet och uppmaningen ta plats. TAKE CARE. Jag är skör som glas. Men likväl; TOUCH ME. AGAIN och om igen.


Foto: Helena Gibson

think different!

Think. Think different. Act. Offer the world new gifts.

In the honoured memory of a man who had the courage to think, create, manifest and change. Thank you, Steve Jobs, for inspiring us!

Sunday, September 25, 2011

urbana utrymmesfrågor - graffiti och gerillaodling

"Att syssla med graffiti, gerillaodling och även skejt är att ta sig rätten till något som gått förlorat i staden."

Det säger jag i en intervju i dagens GöteborgsPosten.

De urbana utrymmesfrågorna blir alltmer aktuella i en tid då över hälften av jordens befolkning bor i städer. Att frågorna är brännheta i dagens Göteborg, och även Stockholm, råder inget tvivel om. I en tid då det offentliga rummet köps upp och krymper, blir färg och frön medel för att återerövra utrymmet. Det är på tiden att vi tar oss an frågan om att stadsplanera in mellanrum för kreativa uttryck. Samtidigt behöver vi förstå att samtidens kontroversiella urbana uttryck bottnar i det mänskligt tidlösa; graffiti är dagens form av hällristningar och gerillaodling ett uttryck för vår urgamla längtan att få odla vår egen trädgård.

Läs intervjun i GP >>här.

Se mitt tidigare inlägg om Vågmästareplatsens graffiti >>här.

Friday, September 23, 2011

bloggen lever - what happens next?

Bloggen är inte död. Visst, den har fått konkurrens av andra kanaler i de sociala medierna. Men ur kvalitativ synpunkt har den en viktig poäng. Den låter skribenten tala till punkt. Ger utrymme åt det man för tillfället vill ha sagt. Må det vara kort eller långt. Bloggen skänker frihet i uttryck.

Visst, bloggen må ha förlorat en del tidigare aktiva 'postare' till andra kanaler. Men så fungerar det också med mycket. Nyhetens behag blåser över. Kvar finns entusiasterna. De som utvecklar och uppdaterar plattformen, dess innehåll, roll och funktion. Fascinerande är att följa hur bloggen i vissa fall gått från det fria uttryckets rum, till aktiv marknadsföringskanal, till skapandet av nya affärsmodeller. De framgångsrika modebloggarna är ett exempel på detta.

Unge forskarbriljanten Christofer Pihl är den person i landet som vet mest om hur hur bloggar med marknadsföringsvärde i vissa fall länkar samman ett nätverk av olika aktörer som i sin tur ger upphov till nya affärsmodeller.

Det gläder mig mycket att Christofer Pihl nu tagit steget till att starta sin egen blogg. Den tar ett vidare perspektiv på marknadsföringsämnet. Med det framåtsiktande bloggnamnet 'What Happens Next?' bjuder han oss på aktuella trender samt den senaste forskningen inom marknadsföring.

Thursday, September 22, 2011

[en]courage

It takes more courage to succeed, than it takes to fail. 

Remember to encourage each other.

Tuesday, September 20, 2011

göteborg in treatment

I afton samtalar jag Göteborgs identitet[skris] med Erik Nissen Johansen och Henrik Jutbring under moderering av Helena Brunkman.

"Vem är jag?

Tung industristad OCH världsledande reklamstad, Avenyn OCH saltaste skärgården, 7ans ölhall OCH Port de Soleil, Liseberg OCH Opera, Chalmers OCH Konstepidemin, Möbelgalleri Anna OCH Ö&b, Aveny OCH Magasinsgatan, fotboll OCH hästhoppning. Här skulle man kunna skriva från och till mellan varje substantiv, men icke - vi vägrar välja.

Vilken är Göteborgs främsta identitet idag och vilken är det i framtiden? Lagom. Ett ord som används flitigt när Göteborg beskrivs, varför är det så?
Vi blickar in i framtiden och spekulerar i vad vi då skryter om som vår största tillgång."

Röhsska museets auditorium, kl 18:30. Välkommen!

Tuesday, September 13, 2011

pearls of gothenburg V


Det finns några italienska krypin i den här staden som gör mig rent lycklig. Små oaser som dämpar min stundtals starka längtan till medelhavsländernas livfulla myller, ljuva musik och rika smakupplevelser. Idag placerades lunchen på en utav dessa krypin. Närmare bestämt på LasagneriaOlivedalsgatan 14b i Göteborg. Den första, och än så länge enda i sitt slag, i staden. Startad av två italienare som lever sin dröm när de får nöjet att servera oss husmanskost på italienskt vis. 

Smaken av den utmärkta mozzarellan dröjer sig kvar i min mun. Själv dröjer jag mig kvar på stället en bra stund efter lunchrushen för att insupa melodin av italienska som vibrerar intensivt när personalen beblandar sig med sina italienska gäster som är smarta nog att dyka upp först när den svenska lunchtimmen är över.

Miljön känns genuint italiensk, maten är god och runt väggarna finns hyllor med diverse italienska alimentari e delizie. På menyn finns antipasti och pasta, diverse lasagne-varianter så klart, samt sallader, panini, glass och efterrätter inklusive tiramisú. Det är även möjligt att titta in på morgonkvisten för en frukost. Utöver detta erbjuds catering. Öppettider är 8-20 på vardagar och 10-20 på helger. Grazie mille!, säger jag – och på återseende.

Monday, September 12, 2011

Boye i rörelse

I RÖRELSE


Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.


Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.


Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.


På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.


Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.


- Karin Boye

Monday, September 05, 2011

pearls of gothenburg IV

Jonas Andersson är en äkta pärla. Jag såg till att fånga honom på bild innan vi skiljdes åt efter en trevlig lunch i förra veckan. Jag hade nöjet att samarbeta med honom under några år i Röda Korsets Ungdomsförbund, dels när vi drev den lokala Göteborgsföreningen tillsammans, dels på nationell nivå.

Idag är Jonas Andersson en utav stadens skarpaste samhällsanalytiker med fokus just på Göteborgssamhällets utveckling. Jag vänder mig till honom när jag behöver fördjupad kunskap och förståelse kring de tidsrumsliga utvecklingstrender som ryms inom de ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensionerna. Jonas arbetar på Stadsledningskontoret i Göteborgs Stad. Förutom att ta fram löpande statistik och sammanställa rapporter, så erbjuder Jonas även föredrag och presentationer i Gotrends. Gotrends är ett visualiseringsverktyg (som härstammar från Hans Roslings uppmärksammade Gapminder) som med rörlig och interaktiv grafik visar upp stadsutvecklingens statistik på ett levande vis. Till skillnad mot statisk grafik erbjuder denna visualiseringsteknik hissnande insikter kring utvecklingstrender över åren, skillnader över olika stadsdelar och förståelse kring hur faktorer som hälsa, utbildningsnivåer, inkomstnivåer, bostadssituation, arbetstillfällen och pendling påverkar varandra. Denna form av samhällsanalys bäddar för att vi ska ha kunna ha kvalificerade samtal om framtiden - samt också påverka den i goda riktningar.

Tack för  ditt gedigna arbete för staden och för allt du lär oss, Jonas!

Saturday, September 03, 2011

pearls of gothenburg III

Viktor Byhr and his Sicilian beauty Etna
Viktor Byhr is a rising artist of Gothenburg. Today, I went by to visit the opening of his new exhibition at the super cosy gallery Mitticentrum. Byhr offers an intriguing mix of stylish font art, garbage collage and his speciality; a humoristic twist on Gothenburg's 'Goa Gubbar'.
Currently, he seems to be as frequent in the Gothenburg galleries as on the street. No matter the space used, he wants us to stop - and think - twice. It's art with a message. A message concerning how we live and how we spend the resources of this planet. It's serious... and playful. Sometimes, he just wants us to stop - and smile.

This Pearl of Gothenburg soon goes LA. Along with other interesting artists, Byhr is selected for a global showcase of spray can art: CANCEPTUAL V.4, at the Crewest Gallery, September 8-25, 2011. Peek his piece >>here.

Thursday, September 01, 2011

digital detox

When were you last on a digital detox? I will go on one while reading Susan Maushart's [SWE] 'Nedkopplad : En familj. Ett experiment. Ett liv utan teknik.' which scope is well captured by the English title; 'The Winter of Our Disconnect: How Three Totally Wired Teenagers (and a Mother Who Slept with Her iPhone) Pulled the Plug on Their Technology and Lived to Tell the Tale'.
By the experience of the six months long digital disconnect of her family, Susan Maushart encourages us to embrace boredom. It gives rise to creativity. "Maybe you need discomfort in order to move forward", she reflects... 
Constant input-flow and multi-tasking don't need to be taken for granted. Maybe this is the book that will influence us to take on mono-tasking as the new black. Maybe we need to re-learn how to really get good things done. Without interruption.

Tuesday, August 30, 2011

pearls of gothenburg II

Photograf: John Areblad

Today. Finally. Premiere. Of Lunch Beat Göteborg.
From now on we can expect a beat once a month.

1st rule: If it's your first lunch at Lunch Beat, you have to dance.

2nd rule: If it's your second, third or fourth time at Lunch Beat, you have to dance.

3rd to 10th rule: see  >>Manifesto

[SWE] Ta ett dansbreak för kreativiteten! Länkar till SvD Näringsliv och E24 där jag tidigare intervjuats om Lunch Beat-fenomenet >>här.

Tack, John Areblad, för dagens lyckade arrangemang!

Monday, August 29, 2011

pearls of gothenburg


Grattis Jerry!

Varma födelsedagsgratulationer, Jerry!

Vissa människor är särdeles intressanta att följa över åren och genom livsvalen. Jerry Silfwer är en sådan person och vad kan passa bättre än att uppmärksamma honom på hans födelsedag. Vi växte upp på samma ö längs Norrlandskusten - en lugn oas i jämförelse med de snabba impulser Jerry idag lever i, med och för. Efter avslutade kommunikationsstudier vid Mittuniversitetet inledde Jerry sin PR-karriär i Stockholm, där han jobbade på Spotlight PR och Springtime PR innan han rekryterades av Whispr i New York där han nu arbetar som Executive Digital Strategist.

Jerry är ett lysande och inspirerande exempel på hur man kan bygga sitt personliga varumärke via sociala medier. Detta har han gjort i samklang med att frikostigt låta sina läsare/följare ta del av alltifrån skarpa trendspaningar till djupare analyser. Han är grundare av Nordens första PR community; PR of Sweden. Dessutom författar han Sveriges främsta PR-blogg Doktor Spinn och visar att det kan göras framgångsrikt i tider då bloggen som kommunikationskanal börjat ifrågasättas i den myriad av olika sätt vi kommunicerar på. Bloggen har sedemera utvecklats till att också välkomna NYC-publiken. Du kan följa honom dagligen på Doktor Spinn.

Sunday, August 28, 2011

årets kommunikatör - snart lämnar jag titeln vidare

Nu är det snart ett år sedan jag mottog utmärkelsen Årets Kommunikatör. I veckan lunchade jag med Kristina Cohn Linde, MiG's fantastiska VD, och återlämnade vandringspriset som ska förberedas till nästa mottagare av titeln. Mycket spännande! I samband med Dagens Media-mingel den 29 september och MiG's Guldfrukost den 30 september koras Årets Kommunikatör såväl som Årets Säljare och Årets Marknadsförare.

I en intervju på sida 18 i MiG Aktuellt [2010:4] kan du under rubriken 'Kreativitet en framtidsfråga' läsa om min syn på kunskap och kommunikation, samt om min resa från blyg norrländsk tös till Årets Kommunikatör.

Tuesday, August 23, 2011

artists and scientists

The artist and the geneticist.
The poet and the speech scientist.
The photographer and the physiologist.
The theatre director and the neuroscientist.

The Guardian on 'When two tribes meet: collaborations between artists and scientists'. Stuart Jeffries, The Guardian > Culture, Sunday 21 August 2011.

Friday, August 19, 2011

är kalaset värt sina miljoner?


Göteborg. 'Är Kulturkalaset värt miljonerna hämtade från skattepengar?' Den frågan ställde GP till John Armbrecht och mig. Se gårdagens utgåva, 18 augusti, sida 8 del 1. Göteborgs stad satsar i år 10 miljoner och Västra Götalandsregionen satsar 2 (medan övriga sponsorer bidrar med 8).


Kulturen är, generellt sett i Sverige, lägre prioriterad än andra politikområden. Delvis därför att vi glömmer att tala om dess livgivande funktion och stora betydelse för människans och samhällets välmående och utveckling. Jag kan tycka att detta är ett lågt belopp för att markera kulturens värde för staden genom att "gratis" erbjuda ett kulturellt smörgåsbord åt folket. Samtidigt är det en tillräckligt stor summa för att fundera över vilken nytta pengarna hade gjort om de skänkts åt stadens fria aktörer. Om Kulturkalaset blir ännu bättre på att lyfta fram nya lokala förmågor kan det ge spin off-effekter som räcker längre, tänker jag... För att ge ett exempel hade jag gärna sett att det nystartade Göteborgsbaserade bandet Freekok,med potential att slå stort internationellt, hade fått exponering på någon av Kulturkalasets större scener.


Medan skattepengar spenderas på Kulturkalaset finns det givetvis också vinnare i monetära termer. Enligt den sedvanliga enkät som arrangören Göteborg & Co genomförde i samband med förra årets festival så genererade festivalbesökarna 148 miljoner kronor i form av intäkter som främst tillföll stadens restauranger, affärer, krogar och caféer. Som John Armbrecht påpekar så är de stora vinnarna av Kulturkalaset synonymt med aktörer som inte bidrar till festivalen.

Thursday, August 18, 2011

elefantflugan


Twisted Madness. Min bror Aron har en blogg.
Kikar in och finner hans senaste verk.
Elefantflugan.

plan away

“We plan, God laughs” 


- old Yiddish proverb

Monday, August 15, 2011

medmänsklighet / compassion

Ville bara säga att...

Medmänsklighet är hett!

Compassionate people are attractive people.

Tuesday, August 09, 2011

eternal influence

"A teacher affects eternity; he can never tell where his influence stops."


- Henry Brooks Adams (American writer, 1838-1918)

Sunday, August 07, 2011

att leva sin passion

Jag får ibland frågan 'Vad är framgång?'. Då svarar jag:

Framgång är för mig att leva sin passion.

Under morgonens läsning trillade jag över dessa vackert formulerade ord av Janesh Vaidya:

"När du använder kärleken i ditt inre sökande 
finner du din medfödda talang.
När du älskar med din talang blir den ditt yrke
och när du för in kärlek i ditt yrke blir det din passion."

Foto: Malin Barrling / Bonnier
Orden är hämtade ur boken 'Ayurveda för ditt sinne' - en utav två böcker av Janesh Vaidya utgivna av Bonnier. Den andra heter 'I det sista regnet'. Jag förkovrar mig nyfiket i båda. Vaidya kommer från Kerala i Indien och är en hänförande kombination av ayurveda-läkare, föreläsare, krönikör och författare. I all sin tänkvärdhet gästar han Göteborg i veckan. Fredag den 12 augusti klockan 12 kan vi lyssna till honom på Stadsbiblioteket.

Janesh Vaidya fångade först min uppmärksamhet då vi delar synen på livet som en trädgård och livsföringen som ett trädgårdsmästarskap. Eller vad sägs om hans följande ord och uppmaning:

"Lyckan är som en fjäril; den kommer och går i ditt liv,
Lyckan är som en fjäril, den stannar aldrig kvar i sinnet
Var uppmärksam på ditt sinne
Var en trädgårdsmästare
Var en ständig trädgårdsmästare i livet."

Sunday, July 24, 2011

the inherent goodness

My thoughts are with our friends in Norway.


When experiencing how much darkness that can be channeled by one person, we must remind ourselves of the even greater capacity of love, light, compassion and goodness inherent in all of us...

Thursday, July 14, 2011

saturday night fever on a workday


<Disko til lunsh gir energiboost> Norsk karriärsida citerar mig illustrerat med Travoltas klassiska disco pose från filmen Saturday Night Fever. Artikeln handlar om hur Lunchbeat ger energi mitt under arbetsveckan. 


”Vi lever i et samfunn der vår hverdag og våre arbeidsdager er massivt strukturert. Skal man være kreativ trenger man en pause, gjerne midt på dagen, der man fristiller hjernen fra alle plikter”, sier Evelina Wahlqvist 

on beauty

Watch the world through your heart and you will see beauty.

Wednesday, July 13, 2011

the meeting

Know that one single meeting may last for a lifetime, in the way that it can affect you, direct you and encourage you towards higher goals and a wider existence. 

Tuesday, July 12, 2011

stay open and curious

Cherish the day. Embrace it with openness and curiosity. Open makes happy. Curious makes playful.

Monday, July 11, 2011

where the grass is green

Water the lawn you're standing on. If the grass really is greener elsewhere, you'll there find a gardener to learn from.


Vattna gräset där du står. Om gräset verkligen är grönare nån annanstans så finnes där en god trädgårdsmästare man kan lära av.

the key

There is a key to every door.

The key is to find that key

- or to be granted it.

Thursday, July 07, 2011

den största resan / the greatest journey

Att lära känna sig själv är den största resan i livet.

Getting to know oneself is the most important journey in life.

Wednesday, July 06, 2011

UR Play: Ledarskap och kreativitet

Bild från UR Samtiden
UR Samtiden - Ledarskap och kreativitet
Att skapa lust i arbetet

"Evelina Wahlqvist, kreativitetsforskare vid Göteborgs universitet och Henrik Ekersund, utbildningsansvarig Svenska tennisförbundet, talar om betydelsen av kreativitet i ledarskapet. Oavsett om det gäller idrott eller företagande får man mest framgång med kreativt ledarskap. Arrangör: Vetenskapsfestivalen."


Se föreläsningen >>här.

Monday, July 04, 2011

an empty space holds possibility

Don't fear an empty space. It is a room of possibility waiting to be filled with something beautiful.

Thursday, June 30, 2011

Svenskt Näringsliv; vilken framtid vill ni se?

Tänk om alla tänkte som jag... hur skulle samhället se ut då?
- Katastrof. Då skulle samhället inte utvecklas framåt.


Om min respons istället blivit 'Ja, tänk vad bra!' då kanske jag också hade förespråkat att vi gör rationell ingenjörskonst av den unga generationens framtidsdrömmar och dessutom förespråkat att vi möjliggör några få utbildningsvägar samtidigt som vi omöjliggör en rad andra.


Man får gratulera Svenskt Näringsliv till att ha åstadkommit dagens 'snackis'. Men är det verkligen enfald ni vill förespråka? Den enfald som är motsatsen till mångfald och som i allra högsta grad skulle prägla morgondagens Sverige om vi skolar in alla i samma smala tänkande. 


'Konsten att strula till ett liv' är en, av Svenskt Näringsliv, ännu opublicerad rapport *[uppdatering nedan]. Det är svårt att kommentera på något man inte sett, men det som står att läsa i SvD och DN idag räcker gott för att man ska bli mörkrädd.


>>i SvD: "Konst- och humaniorastudenter har svårare att få jobb än ingenjörer, konstaterar Svenskt Näringsliv i en ny rapport. De föreslår därför att studiebidragen sänks för studenter inom de ämnena."   


>>i DN: "Filosofer har svårare att få jobb än ingenjörer, konstaterar Svenskt Näringsliv som vill att studiemedlens bidragsdel ska sänkas och lånedelen höjas för studenter inom exempelvis humaniora och konst."


Frågorna som hopar sig är många: Förväntas förutsättningarna för dagens yrkesutövare i Sverige vara status quo? Ska de som förväntas gå de lägsta inkomsterna till mötes straffas med de högsta studielånen? Ska de "alternativa" utbildningsvägarna tillhöra en priviligerad skara? Ska vissa yrkesgrupper, och därmed brinnande intressen och kompetenser, inte få finnas? Är vissa mer rätt än andra? Är vi dömda på förhand? 


Ska vi verkligen definiera morgondagen utifrån gårdagens framgångar eller ens utifrån dagens förutsättningar? Bättre är väl i så fall att formulera vilket samhälle vi strävar efter i framtiden. Ställer vi frågan rätt och tänker igenom svaret, så tror jag knappast att Svenskt Näringsliv skulle svara att de framför sig har visionen om ett Sverige där alla är civilingenjörer.

Jo, jag blev nära in på mörkrädd av denna läsning. Men vi kan välja att låta det bli en lektion i att inte låta sig skrämmas. Bättre är istället att hjälpa till att föra Svenskt Näringsliv ut i visdoms- och kunskapsljuset. Visdom säger att en människa inte är fri som inte getts möjlighet att vandra sin väg. Vi önskar väl ändå inte att förslava landets studenter och framtida arbetskraft. Kunskap behöver för sin utveckling att olika kunskapsområden parar sig med varandra. En aktiv mångfald där möten med oliksinnade från varierade kunskapsbakgrunder främjas är grogrunden för den nydanande kreativiteten och därmed innovationen. 


Framtidens näringsliv bygger på det oväntade som uppstår i nya konstellationer av människor med olika kompetenser och erfarenheter. I skärningspunkten mellan oliktänkande och olikvetande föds de nya och unika idéerna. Jag älskar att förkovra mig i den forskning som gång på gång visar att historiens mest kreativa epoker tog plats i de miljöer där nyfikenheten och framåtandan rev konventionella murar och erbjöd människor med olika kompetenser att umgås på lika villkor. (Se bland annat Gunnar Törnqvists och Åke E Anderssons publikationer från 1980-talet.) 


Vi kan inte styra denna kreativitet, men vi kan ge den infrastruktur och grundläggande förutsättningar. Att inte uppmuntra en bredd av olika typer av kunskaper och yrkesutövande är att kväva dessa framtidsförutsättningar. Det vore förödande.


Visst kan vi i många fall behöva förbereda våra studenter bättre inför de karriärsmässiga utmaningar de står inför - men också möjligheter. Insatserna från samhällsnivå ska väl ändå inte vara att kväva framtidsdrömmar som omsätts i sin första gestaltning? Insatserna bör istället sättas in i en senare fas och bemöta frågan: Hur skapar vi en arbetsmarknad och ett näringsliv där många olika kompetenser kan verka och också mötas? Hur kan vi bädda för att så en mångfald av olika frön och sedan erbjuda stöd på tillväxtvägen så att de kan gro och spira mot oanade höjder? Vi varken kan eller behöver förutse framtidens alla utvecklingar. Vi behöver ge stöd, näring och tillit.


Kanske tycker Svenskt Näringsliv att de i detta infall gör ett djärvt utfall. Ett, i mina ögon, modigt Svenskt Näringsliv hade verkat för att ingenjörer och konstnärer, ekonomer och humanioravetare hade arbetat mer tillsammans för att åstadkomma det nya - det nya vi omöjligt ännu kan skåda.


Svenskt Näringsliv; är det gårdagens eller framtidens näringsliv ni vill forma?


----------------------------------------
Uppdatering: Rapporten är tydligen publicerad, om än daterad till Juli, 2011. "Konsten att strula till ett livOm ungdomars irrvägar mellan skola och arbete". Rapporten tar upp Sveriges problematik i relationen mellan utbildning och arbetsmarknad - problematik värd att uppmärksamma i ett land där färre ska försörja fler. Sedan följer dessa studiemedelsrelaterade incitamentsförslag som skrämmer mig. Varpå jag blir lite glad av att se att rapporten påpekar att arbetsmarknaden måste förbättras, EMELLERTID ur den synpunkt att ungdomsarbetslösheten måste motverkas så att unga inte slösar resurser genom att studera i brist på annat... Återigen; var finner vi uppmuntran till åtgärder som långsiktigt skulle främja ett diversifierat, inkluderande, nydanande och hållbart yrkes- och näringsliv?
---------------------------------------
Uppdatering 2: Vid närmare läsning av rapporten tycker jag också att den manar till något som jag efterfrågat länge: En kvalificerad diskussion om kulturens roll i samhället - om kulturens roll, inte bara som värnare om kritiskt tänkande och demokrati, utan också som en gemensam medvetandegörare i samhällsutvecklingen.
---------------------------------------
Uppdatering 3: "Huvudlöst", säger Göteborgs Universitets rektor Pam Fredman i sin distinkta kritik av Svenskt Näringslivs rapport. Läs >>här.
---------------------------------------
Uppdatering 4: Jag rekommenderar varmt läsning av Tobias Nielséns 'Fem svar till Svenskt Näringsliv', Kulturekonomi.

Wednesday, June 29, 2011

sleep on it!

A good night's sleep is one of the most important pillars for good life quality. Sleeping a regular 7-8 hour night is beneficient for your short term health as well as for the length of your life. The other day, I read that not only sleeping less than that, but also sleeping more than that, will shorten your life. A good and regular sleep obviously make you think and act quicker in a waken state. Then, an interesting question is what really is going on during sleep. Today, I stumbled into this >>text suggesting that "sleep really is one of the most effective ways to effortlessly spur creative thinking", boosting the meaning of the old say 'sleep on it'.

wish out loud

Sometimes you just need to say your wish out loud!

när ord öppnar sig

"När dina ord öppnar sig ger de ljus." Ps 119:130

Thursday, June 23, 2011

framtid för Norrbotten och hyllning till Boden

Den 27 maj talade jag i Norrbotten under titeln 'Hur kan din plats bli rätt plats?' i samband med Länsstyrelsens arrangemang 'Vi tar tempen på länet! : Attraktivitet - nya näringar och goda livsmiljöer'. Norrbotten må ha sina utmaningar med befolkningstal och utflyttning av kvinnor. Men länet uppvisar mycket sprudlande vilja och god potential inför framtiden. Den ovanligt intressanta och givande dagen har dokumenterats av Åsa Petersen >>här.

Värdstad för dagen var Boden. Så här löd min hyllning till staden:

Hyllning till Boden

Det finns en plats på jorden där solen ofta ler,
Om än inte jämt på himlen,
I varje männskas själ.

Det finns en plats på jorden där lugnet ger oss ro,
Dit vill jag komma åter
Där vill jag bygga bo.

Det finns en plats på jorden med årstider som få
Från grått till vitt till grönt till gult
Det bliva aldrig trist och fult

Det finns en plats på jorden
Där människorna ler
Den platsen heter Boden
Hit vill jag komma mer

Wednesday, June 22, 2011

vetenskapsfest, hjärna & lärande

Jag är på väg till utvärderingsmöte med det fantastiska gänget bakom Vetenskapsfestivalen. Bjuder här på ett klipp från årets festival på det spännande och viktiga temat hjärna och lärande.

Tuesday, June 21, 2011

on hesitation

Don't live your life in hesitation. Hesitation is the ignorance of opportunities.

Monday, June 20, 2011

I am

I am the known and the undiscovered. I am the voice and the yet unheard of. 
I am a captain and still a passenger. I am a wave that carries the ocean. 
I am a tree and but a blossom. I am all that you see and what is yet to be.

Friday, June 17, 2011

the face of the passing interspace



Kvillebäcken, Gothenburg. Before the sun sets behind the rooftops, I watch the light of graffiti art rise in the liminality of an area torn down, waiting for a new one to be built.

Gentrification by a blow. Not by a flow. A political decision which levels the old to the ground and replaces it with a detailed plan of a new residential area. Leaving no space, whatsoever, for future imagination. And still, it loudly proclaims:

"With a little imagination, you can see the sun set behind the roof ridges." The words are those of the first add revealing what is to become of the bare terrain.

And yet, or because of that, seeds of imagination are being planted by graffiti artists finding a free but temporary space to work on.

The old and the new area stand in sharp contrast to each other. Nevertheless, the current interspace activity seems to be whispering, wanting for something in between... But how long will it go on? How long will there be allowing room? Not knowing, I report with an eye on the face of a passing interspace.

expand yourself

As the highest tree has the strongest roots; 
you need to nurture your roots 
and grow your wings 
to live life to the fullest.

Wednesday, June 15, 2011

förfrågningar via Volante, tack

Kul att det kommer in mycket förfrågningar. Jag har tyvärr svårt att hinna med inkommande mail och samtal just nu, så jag vill passa på att flagga för att jag har en mycket trevlig och tillmötesgående agent som alltid är redo att bemöta frågor och beställningar. Ring Simon på Volante! Telefonnummer samt min talarinformation finner du >>HÄR.

Saturday, June 11, 2011

firar 15 år av kamp för barn & ungas rättigheter

Röda Korsets Ungdomsförbunds riksårmöte går av stapeln denna helg i Norrköping - parallellt med att Svenska Röda Korset har sin stämma. Jag har nöjet att tillsammans med fantastiska Hanna Hallin vara ordförande för ungdomsförbundets möte. Det är definitivt en ära att få vara med och underlätta med struktur till det beslutsfattande som banar väg för framtiden i en organisation som gör mycket nytta för barn och unga i Sverige och världen.

Utöver de spännande framtidsdiskussionerna, firar idag Röda Korsets Ungdomsförbund sin 15 årsdag med tårtkalas. Från gårdagen uppmärksammas den manifestation vi höll idag av NT: Alla barn leker inte krig.          

Sunday, June 05, 2011

change of season

This is a tribute to my friends in India who are saying goodbye to summer and happily welcoming the rain - while we over here are entering our yearly period of worshipping the sun...


Friday, June 03, 2011

imagination unboundedly

Weekend time! Rembember to give yourself that interspace in time for your thoughts and imagination to travel unboundedly. Bon voyage!

pain is possibility

Pain is possibility. Pain is a wake-up call from which we can grow love, insight, awareness and a more fulfilled life.

Wednesday, June 01, 2011

Theroux illuminates the illusion of global proximity

"Google Earth, cell phones, and the Internet are all making the world seem smaller—but the illusion of close contact makes travel more important than ever."

Paul Theroux, in Newsweek, May 15, 2011

Monday, May 30, 2011

på tv i eftermiddag om 'ledarskap och kreativitet'

I'm honoured to be in the same telecast [SWE TV] as my favourite author Elizabeth Gilbert!

Under Vetenskapsfestivalen i Göteborg höll tennisprofilen Henrik Ekersund och jag föreläsningen 'Ledarskap för kreativitet'. 'Publiken var trollbunden', sa Kjell Brell och vi tackar för feedback.

I eftermiddag sänds föreläsningen i UR samtiden på Kunskapskanalen. Så här ser tablån ut:


UR samtiden 30 maj. Tema: Kreativitet.
16.00: TED Talks: Om kreativitet och lidande. Med Elizabeth Gilbert, författare till bästsäljaren Lyckan, kärleken och meningen med livet.
16.20: Ledarskap och kreativitet. Med Evelina Wahlqvist, kreativitetsforskare vid Göteborgs universitet, och Henrik Ekersund, utbildningsansvarig vid Svenska Tennisförbundet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
17.30: Shaun Tan - Almapristagare 2011. Den australiensiske författaren och illustratören Shaun Tan berättar om sitt arbete och sina verk vid en pristagarföreläsning i Stockholm. Arrangör: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

in becoming...

Allow yourself to be defined by what you are becoming. 
You are always becoming.

Help others to recognise and identify with what they are becoming. 
Ask others to be coming along.

make possible

Everything used to be impossible.

Thursday, May 26, 2011

ta ett dansbreak för kreativiteten

En timmes intensiv lunchdans och sedan tillbaka till jobbet. Denna månad gick Lunch Beat Stockholm av stapeln på Kulturhustaket. Jag intervjuas i dagens SvD Näringsliv och E24 om kreativitetens behov av lekfulla pauser.

"Korta deadlines och pressade scheman gör oss mindre kreativa, varnar forskaren och kreativitetsexperten Evelina Wahlqvist. På lunchdiskot Lunchbeat möts representanter från affärsvärlden, reklambranschen och allt däremellan för att få en inspirerande paus."

FRESH FISH 2011



FRESH FISH – Sveriges årliga modemässa och tävling – firar fem år! 
Under helgen går mässan av stapeln i Eriksbergshallen, Göteborg.

Fresh Fish riktar sig till lovande designers av kläder, skor, smycken och accessoarer. Omkring 30 utställare medverkar vid mässan som pågår under tre händelserika dagar. Juryn, som består av Mattias Lind (Julian Red), Per Andersson (Velour), Rasmus Wingårdh (NN.07) samt Viveka Bergström (Viveka Bergström), avgör på mässans sista dag vilka som är "Årets Fresh Fish". Nytt för i år är att två priser kommer att delas ut. Utöver utnämningen av den bästa kläddesignern så kommer också den bästa accessoar- & smyckesdesignern att koras.

För tredje året i rad gästas modemässan av internationella designers. Detta inslag, kallat NAGO “New Arrivals Gothenburg”, innebär ett utbyte med designskolor i olika länder. Detta årets NAGO- samarbete är med modeutbildningen på "Metropolia University of Applied Sciences" i Helsingfors, Finland. Några av dess elever kommer att besöka mässan och ha en separat visning varje dag. De kommer också att ha en egen monter där de visar upp sina alster.

Fresh Fish kommer på fredagen att invigas med hjälp av en stor fest som hålls på Yaki Da. Årets festtema, "4-Cities", är en hyllning till inspirerande mode och musik från några av världens olika hörn. Modemetropolerna Paris, London, New York & Milano är utvalda och har förstärkning från varje stad i form av en rad kända Dj's.

Datum: fredagen 27 maj - söndagen 29 maj
Plats: Eriksbergshallen, GBG
Pris: 100 SEK, biljetter köps på plats.
Övrigt: Regelbundna modevisningar under alla mässdagar.
Mat och dryck säljs i mässhallen.

Öppettider:
Fredag 27/5 10.00–19.00
Lördag 28/5 10.00–19.00
Söndag 29/5 10.00–17.00

Wednesday, May 25, 2011

Blekinge idag

Jag sitter på tåget och ser fram emot dagens besök i Blekinge. På agendan står Regiondagen 2011 med regionfrågan på tapeten. Jag är inbjuden att tala på tema 'Region och vision - om människor, kreativitet och tillväxt'.